Cei de la The Wall Street Journal scriu ca Facebook a implementat transferul de cont de Facebook dupa ce o persoana moarte – cel mai popular site de socializare, cu aproximativ 1.39 de miliarde de utilizatori activi in fiecare luna, le permite de acum utilizatorilor sa desemneze pe cineva numit ‘contact de mostenire’ pentru a controla parti ale contului acestuia dupa moartea sa. Utilizatorii pot alege si stergerea completa a contului.

Facebook si alte servicii de internet au avut mereu o problema majora intre a respecta persoana decedata si dorinta familiei indurerate. Pana acum, Facebook ‘ingheta’ automat contul membrilor dupa ce afla de moartea acestora, suparand rudele care doreau sa editeze ‘prezenta’ persoanei decedate.

Aceasta schimbare a devenit activa de joi pentru utilizatorii Facebook din Statele Unite, urmand sa fie implementata si pentru ceilalti utiizatori in perioada urmatoare.

Cerandu-le utilizatorilor sa faca planuri despre ce se va intampla dupa moarte pe plan digital poate sa para morbid, insa aduce si claritate asupra unei probleme legale si emotionale ce a fost pana acum provocatoare. In 2013, Google a devenit prima compania majora de internet ce le-a permis utilizatorilor sa isi selecteze mostenitori digitali pentru Gmail, cloud si alte servicii.

Care este scopul pastrarii unui profil pe un site de socializare dupa moarte? Contactele mostenitoare de pe Facebook vor putea sa administreze conturile care sa transforme, intr-un fel, profilul intr-o piatra de mormant digitala. Acele persoane vor putea sa scrie o postare ce sa apara in feedul prietenilor persoanei decedate, vor putea schimba poza de profil si chiar sa raspunda la cererile de prietenie noi. Daca primesc permisiunea inainte, contactele mostenitoare pot sa si descarce o arhiva cu postari si poze ale persoanei decedate, insa nu si continutul mesajelor private.

Totul este optional. Daca nu se face nicio schimbare iar Facebook afla de o persoana ca a decedat, vor ‘ingheta’ contul si vor pastra setarile pentru poze si postari alese de acea persoana.

Un contact mostenitor nu poate altera multe aspecte ale profilului – nu poate edita ce a fost deja postat sau ce posteaza prietenii pe pagina. De asemenea, nu poate decide stergerea completa a contului.

Pentru a selecta aceasta optiune, cand va fi disponibila si in Romania, mergi la Settings si apoi Legacy Contact in partea de jos a paginii. Este la fel si in versiunea de mobil, si in cea de desktop.