STIRI

De ce tot mai mulți români sunt blocați pe Facebook și cum eviți asta.

Mai multe persoane se plâng că accesul lor pe Facebook a fost blocat. N-o să înțelegi complet strategia Facebook și, din păcate, asta arată că suntem tot mai prinși de rețeaua asta.

Blocatul pe Facebook, fie este vorba de ceva temporar, între o zi și 30 de zile, fie ajungi la cont închis permanent. Oameni influenți care au câteva mii de foloweri dispar unul câte unul de pe tarlaua lui Zuckerberg, iar cei care au postat în seara cu protestele s-au trezit blocați temporar, din motive de spam.

Fenomenul ăsta a început să apară tot mai des, iar cei pățiți încep să creadă că cineva are o problemă cu contentul și părerile lor. Unii dau vina pe PSD, iar alții pe ruși. Cert e că, momentan, sunt doar speculații, pentru că nu există ceva concret care să le confirme temerile, mai ales că tabăra asta nu este singura targetată.

Cum ajungi să fii scos de pe Facebook

Facebook are un sistem prin care drepturile de a utiliza rețeaua scad în mod progresiv. O simplă abatere de la termenii și condițiile lor nu te va scoate din prima afară. În primă fază, utilizatorul este înștiințat că a călcat pe bec, iar postul cu pricina va fi șters. După mai multe abateri, accesul utilizatorului va fi blocat pentru o scurtă perioadă de timp, gen 24 sau 48 de ore și, în final, banul va fi direct de 30 de zile. Odată ce încalci regulile de atâtea ori, cât să ajungi la pragul de o lună, orice chichiță va fi taxată cu 30 de zile de ban. În sensul că ai ajuns la ultimul nivel, pe lista neagră a lui Zuckerberg din care nu mai poți ieși.

Banul ăsta nu-ți permite să faci nimic pe contul tău, adică fără reacții, comentarii, share-uri, postări sau mesaje, dar poți, totuși, să dai neputincios scroll prin feed. Practic, ești un simplu spectator. Cam ăsta este procesul prin care un utilizator își pierde „dreptul la Facebook”. Sigur, mai sunt și alte scenarii prin care Facebook îți cere să demonstrezi printr-un act personal că numele tău este real și tu deții acel cont, pentru că anonimitatea nu este permisă.

Pentru ce te poate taxa Facebook și cum sunt analizate reporturile

Facebook-si-dependenta

Sunt foarte multe chestii care te pot lăsa cu un cont suspendat. În mare, Zuckerberg vrea ca rețeaua lui să fie fără nuditate și chestii sexuale, gore, atacuri și amenințări, jigniri care vizează etnia, religia, orientarea sau sexul, fake news și profiluri false. Pe scurt, vrea ca utilizatorii să se comporte frumos, civilizat și să nu le strice experiența celorlalți. Sună bine în teorie, numai că este implementat prost.

Raportările sunt analizate printr-un algoritm care interpretează după niște cuvinte cheie. În sensul că are o listă de cuvinte urâte care pot sau nu să fie folosite în scop jignitor. Problema e că românii vorbesc românește pe Facebook, iar acest algoritm, oricât de șmecher o fi, nu poate ține cont de sens și context. Probabil că este eficient pe limba engleză, însă e complet stricat în oricare altă limbă.

De exemplu, dacă tu postezi „țiganii sunt oameni foarte mișto” și îți iei report, s-ar putea ca algoritmul să decidă că „țigan” este peiorativ, pentru că n-ai zis „rom”. La fel, dacă spui că „nu e OK să-i numești pe unguri bozgori”, acel ultim cuvânt va fi luat ca o jignire adusă unei minorități. Cunosc o persoană care s-a ales cu contul suspendat o lună pentru o poezie care avea cuvântul „fag”. Normal, era vorba despre copac.

Care e soluția s-o duci mai bine pe Facebook?

Facebook conturi

Speculații există și nu poate nimeni confirma că PSD are o armată de oameni care stau într-o cameră întunecată și dau report celor care au păreri împotriva partidului. Că e adevărat sau nu, nu influențează cu nimic situația, pentru că Facebook nu dă semne că ar vrea să rezolve cumva problema.

Cea mai la îndemână soluție ca să eviți banul este, așa cum ai anticipat, o mai mare atenție la ce postezi și la ce cuvinte alegi. Problema e că oamenii influenți care au fost zburați de pe rețea au fost taxați pentru postări vechi de ani de zile. În sensul că degeaba te conformezi acum, dacă în trecut ai folosit un limbaj „inadecvat”. Pe cât de cinic sună, da, se pare că există oameni care au săpat pe conturile altora, până au dat de statusuri „reportabile”.

Click to comment
decathlon.ro neer.ro

Most Popular

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2020 iLikeIT.eu

To Top