Campania electorala nu se mai face ca in urma cu un deceniu – retelele de socializare au devenit unelta folosita de candidati pentru promovarea mesajului, utilizatorii isi exprima parerile intr-un mod mai mult sau mai putin violent.

Klaus Iohannis, presedintele ales al Romaniei cu 54.5% din voturi dupa rezultatele partiale, a anuntat ca unul dintre primele sale acte ca presedinte va fi sa propuna votul electronic! „Rog partidele sa inceapa urgent discutiile pe legea votului electronic si votului prin corespondenta. Nu vreau sa se mai intample vreodata ce s-a intamplat ieri in diaspora. Mii de romani nu si-au putut exercita dreptul la vot, este inadmisibil” a declarat Iohannis.

De la vot electronic pana la vot prin telefon este un singur pas – fostul primar al Sibiului e in pas cu tehnologia, avand un iPhone 6 dupa cum se vede in imagine, telefon lansat in urma cu o luna.

Votul cu ajutorul telefonului, o solutie?

Facebook, cea mai populara retea de socializare cu 1,3 miliarde de useri la nivel global, are 7.2 de milioane de utilizatori inregistrati in Romania. Iar 57.3% dintre acestia au varste intre 18 si 34 de ani!

Cu toate astea, numai 51% dintre persoanele cu varste intre 18 si 34 de ani au fost la vot in primul tur al alegerilor prezidentiale! Lucrurile s-au schimbat in turul 2, chiar daca nu exista datele confirmate – insa cresterea de aproape 10% a prezentei totale la vot a fost si datorita mobilizarii tinerilor.

Majoritatea celor care acceseaza Facebook-ul o fac si cu ajutorul telefonului mobil. Smartphone-urile sunt gadgetul la care majoritatea romanilor nu ar renunta, devenind o parte importanta din viata de zi cu zi. 27% din romani au smartphone iar jumatate dintre acestia folosesc internetul. Rezulta un procent mai mare decat au obtinut toti candidatii la presedentie exceptandu-i pe cei doi care au participat ulterior la turul 2! Si atunci, de ce nu s-ar incuraja usurarea votarii cu ajutorul unei aplicatii oficiale?

Ideea votului electronic nu este una noua in Romania. Au existat pana acum 4 tentative de a implementa o metoda alternativa de vot, toate esuate. In strainatate, Comisia Europeana a lansat inca din anul 2000 CyberVote, metoda de vot online testata cu succes in Germania sau Franta. Estonia este insa singura tara europeana ca a extins la nivel national posibilitatea ca alegatorii sa voteze online.

Potrivit specialistilor, un astfel de sistem ar duce la o prezenta mai mare la scrutinele electorale, un fiasco precum cel din primul tur cand romanii plecati peste hotare au stat ore intregi la cozi si o parte neputand sa voteze fiind imposibil. Un sondaj efectuat de Gandul a aratat ca 92% ar fi in favoarea votului electronic.

Iar varianta votarii cu ajutorul telefonului mobil are potentialul de a avea un succes si mai mare. In Statele Unite, Barack Obama a propus implementarea votarii cu ajutorul smartphone-ului inainte de alegerile din 2012. Iar un sondaj pe acest subiect a aratat ca 60% dintre americani ar vota astfel daca ar exista aceasta posibilitate.

Problema unui astfel de sistem este data de teama unei fraude electorale. Acuzatii in acest sens sunt facute la fiecare alegeri fara a exista mai multe metode de vot. Insa cu folosirea tehnologiei posibilitatea votului multiplu ar fi inexistenta astfel ca un asemenea sistem ar avea sanse sa aiba succes.

Teoretic, crearea unei aplicatii oficiale pe care sa te poti inregistra si sa acorzi un vot unic cu ajutorul codului numeric personal nu este dificila. Ceea ce este dificil este ca acest lucru sa fie aprobat.

Si sa mareasca procentul celor intre 18 si 34 de ani care merg la vot cu mult peste 51% cat a fost la primul tur prezidential.